Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Η δίαιτα των αστεριών


Κάθε φορά που βλέπω μία ταινία, το πρώτο πράγμα που παρατηρώ είναι ο κούκλος πρωταγωνιστής (φυσικά), αλλά δεν μπορώ και να μην πάρω τα μάτια μου και από την πρωταγωνίστρια με τις τέλειες αναλογίες. Και κάθομαι και αναρωτιέμαι εγώ, πώς στο καλό τα καταφέρνουν με τόσες ώρες δουλειάς και τόσες υποχρεώσεις, να μην "πέφτουν με τα μούτρα" στο junk food. Και αυτές φυσικά, όχι μόνο να διατηρούνται αλλά να χάνουν κι από πάνω.
Γι' αυτό κι εμείς, ψάξαμε και μαζέψαμε τις δίαιτες που χρησιμοποιούν οι διάσημοι και σας τις παραθέτουμε παρακάτω μ' ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο και με χρήσιμες πληροφορίες.

Μακροβιοτική δίαιτα
Η φιλοσοφία της δίαιτας: Βασίζεται στην άποψη ότι το φαγητό δεν επηρεάζει μόνο την υγεία ενός ατόμου, αλλά και την ευτυχία του
Αυτή η δίαιτα υπόσχεται να χάνεις 3-4 κιλά τον μήνα.
Στηρίζεται: σε δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά, ωμούς ξηρούς καρπούς και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης αντί ζωικής. Συνεπώς, προβλέπει τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, πουλερικών και γαλακτοκομικών.
Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι: τα βιολογικά προϊόντα, που είναι μάλιστα πρώτα στη λίστα των επιλογών.
Ενδεικτικό διαιτολόγιο: ● Πρωινό: ένα ποτήρι γάλα σόγιας ● Δεκατιανό: 1 φρούτο εποχής ● Μεσημεριανό: 1 μερίδα όσπρια με ρύζι και σαλάτα εποχής ● Απόγευμα: 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ● Βραδινό: 1 μπιφτέκι σόγιας και σαλάτα εποχής
Χρήσιμες πληροφορίες: Η κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφών προάγει την υγεία του οργανισμού, σε γενικές γραμμές, και τον προμηθεύει με περισσότερες άπεπτες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή υγεία τόσο του εντέρου, όσο και της καρδιάς. Η θεωρία στην οποία στηρίζεται, ωστόσο, δεν ευσταθεί 100%, καθώς το ανθρώπινο σώμα ούτως ή άλλως διασπά και τροποποιεί τα ένζυμα- και γενικότερα όλα τα συστατικά των τροφών.
 Δίαιτα του Βeverly Ηills
Τι υπόσχεται: 10-12 κιλά σε 35 ημέρες.
Στηρίζεται: στα φρούτα, στις αμυλώδεις τροφές και στο βούτυρο.
Το χαρακτηριστικό της: αποδυναμώνει τον οργανισμό, αφού στερείται μιας ισορροπημένης διατροφής.
Πρόκειται για μια δίαιτα 35 ημερών και χωρίζεται σε στάδια: στο πρώτο στάδιο των 10 ημερών καταναλώνονται μόνο φρούτα, ώστε να αποτοξινωθεί ο οργανισμός. Από την 11η ημέρα σπάει η μονοτονία και εισάγονται αμυλώδης τροφές και βούτυρο. Από τη 19η ημέρα εισάγονται και πρωτεϊνούχες τροφές, χωρίς όμως να συνδυάζονται μευδατάνθρακες, γιατί τότε- όπως λένε οι οπαδοί της- δυσχεραίνεται η πέψη. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αμερική, και ιδιαίτερα στη συνοικία του Βeverly Ηills, γνωστή και ως «η συνοικία των σταρ», απ΄ όπου πήρε και το όνομά της.
Ενδεικτικό διαιτολόγιο: ● Πρώτο 10ήμερο: μόνο φρούτα σε γενναίες ποσότητες ● Δεύτερο 10ήμερο: φρούτα και περίπου 200 γραμμ. ψωμί, 2 κουταλιές βούτυρο και 3 μέτρια καλαμπόκια ● Τρίτο 10ήμερο: η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και το ψάρι βρίσκονται πρώτα στη λίστα των επιλογών. ● Προσοχή όμως, δεν πρέπει να καταναλώνονται με αμυλώδεις τροφές (όπως ψωμί, πατάτες και ρύζι).
Χρήσιμες πληροφορίες: Η ελλιπής πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων- κυρίως σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου- ευθύνεται για ζαλάδες, ατονία και έντονη σωματική κούραση. Επιπλέον, κατά το πρώτο στάδιο παρουσιάζονται έντονες διάρροιες. Συνήθως έχει πρόσκαιρα αποτελέσματα, γι΄ αυτό και χαρακτηρίζεται ως ανεπιτυχής. Μακροπρόθεσμα οδηγεί σε παχυσαρκία και νευρολογικές διαταραχές. Φαινόμενα όπως μελαγχολία, κατάθλιψη και μείωση της αυτοπεποίθησης έχουν παρατηρηθεί σε ανθρώπους που την έχουν ακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δίαιτα
 Scarsdale 

Τι υπόσχεται:
 10 κιλά σε 14 ημέρες. 
Στηρίζεται: σε πρωτεΐνες και λαχανικά.
Το χαρακτηριστικό της: συστήνεται μεγάλη κατανάλωση νερού.
Εξ ίσου δημοφιλής με τη δίαιτα Αtkins, ιδίως τη δεκαετία του ΄70 και του ΄80. Υπόσχεται, μάλιστα, ότι η ζυγαριά θα πέσει 10 κιλά σε μόλις 14 ημέρες. Πρόκειται για μια κετογονική δίαιτα, που η περιεκτικότητά της σε υδρογονάνθρακες δεν ξεπερνά τα 50 γραμμάρια ημερησίως. Έτσι, προτείνονται τροφές όπως το κρέας και οι ξηροί καρποί, ενώ αποφεύγονται το ρύζι ή το γάλα. Αν και θεωρείται «αδελφή» της δίαιτας Αtkins, υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο, αφού όσοι την ακολουθούν μπορούν να καταναλώνουν ψωμί και φρούτα.
Ενδεικτικό διαιτολόγιο: ● Πρωινό: Γκρέιπφρουτ, τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως (χωρίς βούτυρο), καφέ (χωρίς ζάχαρη και γάλα) ● Μεσημεριανό: τόνος κονσέρβα, σαλάτα, καφέ ● Βραδινό: αρνί ψητό (χωρίς λίπη), σαλάτα (με ξίδι ή λεμόνι), καφέ ● Ποτά που επιτρέπονται: καφές, τσάι, σόδα και λάιτ αναψυκτικά
Χρήσιμες πληροφορίες: Η συγκεκριμένη διατροφή οδηγεί σε ελλιπή πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων- κυρίως βιταμίνης Α, ριβοφλαβίνης, σιδήρου και ασβεστίου. Παράλληλα, είναι μικρή η περιεκτικότητα του διαιτολογίου σε διαιτητικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά, γεγονός που κάνει τον οργανισμό ευάλωτο σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: