Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011





Η μουσική είναι ένα τρόπος μέσα από τον οποίο εκφράζεται η προσωπικότητά μας, τα συναισθήματά μας και γενικότερα η κάθε φάση που περνάμε στη ζωή μας. Έχουμε ακούσει τόσα διαφορετικά είδη μουσικής  που για τα οποία πολλές φορές δεν μπορούμε να δώσουμε όνομα γιατί τα μπερδεύουμε με κάτι άλλο που είναι παρόμοιο και ερχόμαστε σε ασυμφωνία με τους φίλους μας. Το πιο απλό παράδειγμα είναι η διαφορά μεταξύ των rap, r&b και hip-hop… Ποιός μπορείνα υποστηρίξει ότι το τραγούδι που ακούμε είναι ένα από τα 3 χωρίς να έχει κάποια αμφιβολία;;
Έτσι λοιπόν σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας δώσω μία ορολογία για τα 5 διαφορετικά είδη μουσικής , που ακούμε κάθε μέρα, καθώς επίσης και κάποια παραδείγματα έτσι ώστε αργότερα να μπορούμε να τα εξηγήσουμε κι εμείς σε πιο πειστικό και σίγουρο τόνο τι ρυθμός είναι αυτός  που ακούμε και γιατί..
Θα ξεκινήσω με τη διαφορά μεταξύ...


1.       Rap, R&b και hip-hop
   Rap είναι το είδος μουσικής, όπου ο ερμηνευτής μιλάει εκφράζει την δυσαρέσκειά  του κυρίως ως προς κάποια κοινωνικά, προσωπικά ή ακόμα και καθημερινά προβλήματα. Ορυθμός στα τραγούδια αυτά διατηρεί ένα σταθερό τέμπο ( τέμπο στην ορολογία της μουσικής σημαίνει χρόνο, ρυθμό) Ένα από τα τρανταχτά παραδείγματα rap μουσικής αποτελεί στην Ελλάδα ο Νivo, Active Members, και στην Αμερική ο Eminem, 50cent και άλλοι.
Από την άλλη μεριά το hip-hop είναι ρυθμός όπου ο DJ παίζει με τους δίσκους  του και δημιουργεί μια σειρά από ήχους και ρυθμούς που δίνουν έναν προσανατολισμό κίνησης στους  χορευτές και στον ερμηνευτή έναν οδηγό για τηο ρυθμό των στίχων του. Αυτό το είδος μουσικής  χορεύεται, καθώς οι στίχοι του έχουν πιο σύνθετες  ομοιοκαταληξίες  από ότι η rap.





R&b, πρώτα από όλα θα πρέπει να σας εξηγήσω τη σημασία του ονόματος, το R είναι για τη λέξη , rhythm, το Β είναι για τη λέξη blues. Η μουσική αυτή είναι μια αργότερη εξέλιξη και συνδυασμός 3 ειδών black music, blues, gospel και jazz. Δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τη «ρατσιστική μουσική», που χρησιμοποιούνταν περισσότερο σε σχέση με τους μαύρους και ό,τι  αναφερόταν σε αυτούς. Έτσι λοιπόν σε σχέση με τη μουσική R&b,   που είπαμε ότι είναι ρυθμός και blues , όπου οι στίχοι είναι μελαγχολικοί κυρίως, λόγω το ότι προέρχονται από την εποχή του 2ου παγκοσμίου πολέμου, όπου είχαν πολλές απώλειες.





2. Ας  περάσουμε τώρα σε ένα άλλο είδος μουσικής που αποτελεί ένα αντικείμενου θαυμασμού τόσο για τους εφήβους όσο και για άτομα που είναι σε πιο δυναμικό και διαφορετικό στυλ. Ο λόγος είναι για τη μουσική rockmetal.Ξεκινάω πρώτα την αναφορά μου από το πιο «μαλακό από αυτά τα είδη που είναι το rock.





Η rock μουσική είναι ένα είδος που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία το ’60 στην Αγγλία και στην Αμερική. Η μουσική του περιέχει ρυθμούς που προέρχονται από την ηλεκτρική κιθάρα, το μπάσο  και τα ντραμς.  Οι στίχοι των τραγουδιών αυτών είναι διαφόρου περιεχομένου και κυρίως εκφράζει την ψυχική ισχύ με την έντονη εκτέλεση των κομματιών. Εκφραστές της rock μουσικής είναι για παράδειγμα οι Pink Floyd, οι Jefferson Airplane που εξέφρασαν ένα άλλο είδος rock μουσικής  το ψυχενδελικό rock και άλλοι καλλιτέχνες  που εξέφρασαν  διάφορες άλλες πτυχές του rock.

          Πάμε μετά στο δεύτερο είδος που είναι το metal.Ένα είδος μουσικής που οι περισσότεροι έφηβοι και  κυρίως τα αγόρια το ενστερνίζονται. Η metalμουσική αναπτύχθηκε σε μια εποχή όπου στο δυτικό κόσμο είχε επέλθει αλλαγή και είχε «πέσει» ο φασισμός , ο εθνικισμός καθώς και άλλες ιδεολογικές και δεοντολογικές απόψεις της τότε κυβέρνησης. Έτσι λοιπόν πάμε στα χαρακτηριστικά αυτής της μουσικής  όπως τα μουσικά όρανα όπου πάμε στο μπάσσο και στο synthesizer, ντράμς  και ηλεκτρική κιθάρα. Τα τραγούδια αυτά εκφράζουν κυριώς την αίσθηση ελευθερίας και  κοσμοθεωρίες του κάθε ερμηνευτή και τραγουδοποιού.
   Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι αναφοράς στα είδη της μουσικής για να δω τις εντυπάωσεις σας και τα σχόλιά σας. Παρακαλώ να με συμπληρώσετε ή ακόμα και να με διορθώσετε. Σύντομα θα δημοσιευτεί καιτ ο δέυτερο κομμάτι που θα αναφερθούν και άλλα είδη μουσικ΄ς, όπως pop, death metal-black metal (διαφορές) και άλλα.
[SWF]http://koketa.gr/blog/wp-content/uploads/2011/07/banner-14.swf, 500, 90[/SWF]


http://www.koketa.gr/shop/index.php?page=shop.browse&category_id=96&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια: