Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Σεξυπνία...όπως λέμε αϋπνία;


 




      Αν νομίζετε, πως όσοι κάνουν σεξ, το θυμούνται με συνέπεια την επόμενη μέρα, παίρνουν τηλέφωνα τις φίλες τους και οργανώνουν πολύωρους καφέδες για ατελείωτες συζητήσεις δίχως αύριο, σχετικά με τις kinky λεπτομέρειες όσων διαδραματίστηκαν στο ''αφράτο'' από τα πούπουλα χήνας κρεβάτι (και όχι μόνο), είστε γελασμένοι.
      Στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Καναδά, που ανακοινώθηκε στο συνέδριο ''Sleep 2010'', ερευνητές ρώτησαν 832 ασθενείς με διαταραχές ύπνου για την σεξουαλική τους συμπεριφορά, κατά την διάρκεια του ύπνου.
       Μεγάλη έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι το 11% των ανδρών και το 4% των γυναικών έπασχαν από σεξυπνία. Ένα φαινόμενο που μέχρι προσφάτως θεωρούνταν σπάνιο, τώρα απασχολεί σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού που πάσχει από διαταραχές ύπνου (υπνηλία, αϋπνία, παραϋπνία κ.τ.λ)






    Οι εν λόγω ασθενείς, ενώ «βυθίζονται» στον νυχτερινό τους λήθαργο, βγαίνουν από αυτόν χωρίς να το καταλαβαίνουν, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ορέξεις. Την επόμενη ημέρα δεν θυμούνται τίποτα, ακόμα και αν δίπλα τους κοιμόταν η κολλητή τους.


Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η σεξυπνία ανήκει σε μια ομάδα διαταραχών ύπνου, οι οποίες αποκαλούνται παραϋπνίες. Πρόκειται για ακούσιες συμπεριφορές, που εκδηλώνονται κατά την διάρκεια του ύπνου, χωρίς ο πάσχων να μπορεί να κάνει κάτι για να τις σταματήσει.
Με τον ίδιο τρόπο, που κάποιοι την ώρα του ύπνου τρίζουν ασυναίσθητα τα δόντια τους, ανοίγουν διάπλατα τα μάτια τους ή –υπνοβατώντας - κάνουν «επιδρομές» στο ψυγείο και περιπάτους στο τετράγωνο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, κάποιοι άλλοι έχουν σεξουαλική διέγερση και ξυπνούν, ώστε να την διοχετεύσουν στον "τυχερό" - αν είναι ο/η σύντροφος - ή "άτυχο" - αν είναι ο οποιοσδήποτε άλλος - που θέλησε να κοιμηθεί πλάι τους.
Το εν λόγω ιατρικό παράδοξο, δεν σχετίζεται με υπολανθάνουσα ψυχολογία ή οποιαδήποτε άλλα ψυχολογικά προβλήματα.
Δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητα, ούτε με τις σεξουαλικές προτιμήσεις των παθόντων πασχόντων. Αντίθετα, όπως μας ενημερώνουν τα αποτελέσματα της Κλινικής Ύπνου και Επαγρύπνησης του νοσοκομείου Western, έχει να κάνει με κάποιες λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια του ύπνου είθισται ο προμετωπιαίος φλοιός, στον οποίο οφείλονται η μνήμη, η μάθηση και η κρίση να παραμένει ανενεργός. Ανενεργή οφείλει να παραμένει και η οπίσθια έλικα, η οποία μπορεί να δραστηριοποιήσει την κίνηση και το συναίσθημα.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις της σεξυπνίας (το ίδιο συμβαίνει και με την υπνοβασία) ενώ ο προμετωπιαίος φλοιός βρίσκεται σε αδράνεια, η οπίσθια έλικα είναι ενεργητικότατη και σε πλήρη λειτουργία.
Αν και είναι ένα φαινόμενο που δεν πτοεί την υγεία ή την καθημερινότητα των ασθενών, εκτός φυσικά από τις πιθανότητες να δημιουργεί προβλήματα στα ζευγάρια, αφού οι σύντροφοί των ασθενών τις πρώτες φορές εμφάνισης του φαινομένου, το διακωμωδούν και το "διασκεδάζουν", αλλά στην πορεία κουράζονται, ενοχλούνται και το αντιμετωπίζουν πλέον ως ένα υπαρκτό πρόβλημα, οι επιστήμονες κρίνουν επιτακτική ανάγκη την εύρεση λύσης.
Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που οι εν λόγω ασθενείς έχουν καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ύστερα από μηνύσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.
Σε ένα τέτοιο περιστατικό βρέθηκε μπλεγμένος και ένας 30άρης Καναδός, ο οποίος επικαλέστηκε ότι πάσχει από σεξυπνία στο δικαστήριο της πόλης Σκάρμπορο, που τον είχε στείλει μια κοπέλα-γνωριμία σε ένα πάρτι.
Οι δυο τους εκείνη την βραδιά ήπιαν «μια θάλασσα» και μην μπορώντας να «πάρουν τα πόδια τους» κατέληξαν να κοιμούνται στον καναπέ του εορτάζοντα.
Ωστόσο, ο ύπνος δεν κράτησε για πολύ, αφού η κοπέλα ξύπνησε νιώθοντας μια «ενόχληση», που δεν ήταν άλλη από τον άντρα που σε κατάσταση ύπνου-ξύπνιου προσπαθούσε να την γδύσει.
Η αστυνομία τον συνέλαβε, αλλά τελικά ο κατηγορούμενος κατάφερε να αθωωθεί, ύστερα από μαρτυρίες πρώην ερωτικών του συντρόφων, ότι συνήθιζε να κάνει σεξ κοιμισμένος, χωρίς να το καταλαβαίνει.


Πως θεραπεύεται;
Όπως όλες οι παραϋπνίες, έτσι και σ’ αυτήν την περίπτωση χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.
Όμως, όπως επισημαίνει, ύστερα από έρευνα, ο οργανισμός ''Northshore Sleep Medicine'' στο Ιλινόι των ΗΠΑ, οι ασθενείς δύσκολα αναφέρουν το πρόβλημα στον γιατρό τους, είτε γιατί δεν το αντιμετωπίζουν ως τέτοιο, είτε γιατί ντρέπονται να το παραδεχτούν.
Ωστόσο, πέρα από την πιθανή εξάντληση που νιώθει κάποιος το επόμενο πρωί (απορώντας μάλιστα και γιατί) ο ανθρώπινος οργανισμός δεν πάσχει από καμία άλλη παρενέργεια.
Ίσως η μόνη "παρενέργεια" που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι οι "σεξουαλικοί υπνοβάτες", αδυνατούν να θυμηθούν κάτι που οι "σεξουαλικοί" - σκέτο - λατρεύουν να θυμούνται!


[SWF]http://koketa.gr/blog/wp-content/uploads/2011/07/banner-14.swf, 500, 90[/SWF]

Δεν υπάρχουν σχόλια: