Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Οι πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας (μέρος 2ο)

Αγκαθωπές
Σύρος
Μορφολογία: Βότσαλο και άμμος
Ομπρέλες: ‘Οχι
Καντίνα: Ναι
Δύσκολο το “έργο” για κάποιον να αξιολογήσει και να ξεχωρίσει τη μία, τη μοναδική, την καλύτερη από τις παραλίες της Σύρου.
Η αρχόντισσα των Κυκλάδων με τη μαγευτική πρωτεύουσα του νησιωτικού συμπλέγματος, Ερμούπολη, φημίζεται για τα πολλά μικρά της χωριά (ή οικισμούς), με το καθένα από αυτά να διαθέτει την… ατομική του παραλία.





Ποσειδωνία, Βάρη, Φοίνικας και Κίνι είναι μερικές από τις οποίες, αν ποτέ κάποιος αποφασίσει να παραθερίσει στη Σύρο, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί. 
Ωστόσο οι Αγκαθωπές είναι εκείνη που ξεχωρίζει και που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η καλύτερη παραλία του νησιού.
Ιδιαίτερη μορφολογικά, με μια στενή λωρίδα γης να προχωρά μέσα στην θάλασσα δημιουργώντας ένα “εξωτικό μέρος” για τους λουόμενους με θέα στα νησάκια Σχοινονήσι και Στρογγυλό καθώς και στο ακρωτήρι Βιγλοστάσι.
Ήσυχη (σ.σ. εκτός Αυγούστου) αλλά και “περιπετειώδης” (σ.σ. θαλάσσια σπορ)… Μία παραλία για όλα τα γούστα.
Όρμoς Γιαννάκη
Τήνος

Μορφολογία: Άμμος
Ομπρέλες: Ναι, αλλά όχι σε όλη την παραλία
Ταβέρνα: Ναι
Η Τήνος είναι γενικώς παρεξηγημένη, επειδή οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει το νησί με …θρησκευτικό τουρισμό, τη Μεγαλόχαρη και τον επίσημο εορτασμό του δεκαπενταύγουστου.Όσοι έχουν επισκεφτεί την ενδοχώρα, όμως, γνωρίζουν ότι μιλάμε για ένα από τα ωραιότερα νησιά στην Ελλάδα, με καταπληκτικές εναλλαγές στο τοπίο και (για να πάμε στο θέμα μας) εξαιρετικές παραλίες. Μια απ’ αυτές βρίσκεται στον δρόμο προς τα Ιστέρνια, στο ύψος της Καρδιανής. Ανακαλύπτεται, σχεδόν, τυχαία στο αριστερό σου χέρι και με εύκολη πρόσβαση (ακόμη κι αν οδηγεί η Ρομίνα!!!!) φτάνεις εκεί που πρέπει (και θέλεις). Λέγεται “Όρμος Γιαννάκη” επειδή έτσι λεγόταν ένας γαιοκτήμονας της περιοχής τον 19ο αιώνα (και όχι …προς τιμήν μου, όπως ενδεχομένως θα νομίσατε). Μικρή αλλά ήσυχη παραλία, νερά κυκλαδίτικα και (κυρίως) χωρίς αέρα. Αν είστε τυχεροί θα κάνετε μπάνιο σχεδόν μόνοι σας και πηγαίνοντας στην ταβέρνα (δηλαδή ακριβώς δίπλα σας) θα δοκιμάσετε μπακαλιάρο σκορδαλιά, πελαγίσια τσιπούρα, λιθρίνια, μπαλάδες και ό,τι άλλο έχει βγάλει η πρωινή ψαριά. Προτείνεται ανεπιφύλακτα, έστω κι αν απ’ ό,τι παρατήρησα τοποθετήθηκαν (και εκεί) ομπρέλες. Ευτυχώς όχι σε όλη την έκταση μια από τις πιο ωραίες (κρυφές) παραλίες της Τήνου.
Κριός, Μαρτσέλο και Καμίνια
Πάρος
Η Πάρος αποτελεί ιδανικό προορισμό για τις καλοκαιρινές διακοπές τόσο των οικογενειών, όσο και πιο νεαρών ηλικιών. Τα γνωστά μπαράκια της Νάουσας για ακόμα μια φορά είναι έτοιμα να σας ανεβάσουν τον υδράργυρο, με τους χορευτικούς ρυθμούς και το άφθονο αλκόολ. Οι κοσμικές παραλίες (Κολυμπήθρες, Μοναστήρι, Χρυσή Ακτή, Αλυκή ) και φυσικά το Punda Beach αναμένονται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών του νησιού. Παρόλα αυτά θα παίξω τον ρόλο του «αιρετικού» και θα σας παρουσιάσω δύο εναλλακτικές λύσεις, για να αποκτήσετε το ιδανικό… μαύρισμα, σε ιδανικές παραλίες.
1η επιλογή είναι αυτή της παραλίας «Κριός». Πώς πάτε εκεί; Με το αυτοκίνητο θα σας πάρει μόλις 10- 15 λεπτά για να φτάσετε, αν και εμείς σας προτείνουμε να πάτε με τα παραδοσιακά βαρκάκια, τα οποία βρίσκονται στην Παροικιά, δίπλα από το λιμάνι. Γιατί να πάτε εκεί; Η παραλία είναι πραγματικά μικρή, τα πεντακάθαρα, γαλάζια νερά με την άμμο αγκαλιάζονται από ένα βράχο, συνθέτοντας ένα μέρος απομονομένο μέσα στην πολυκοσμία της Παροικιάς. Όταν δεν έχει κόσμο- που συνήθως δεν έχει- θα νιώσετε Ωνάσης ή Άντονι Κουίν, αφού θα νομίζετε πως η παραλία σας ανήκει. Επίσης υπάρχει και ένα μικρό μπαράκι πάνω στο μόλο, το οποίο σας παρέχει τα συνηθισμένα (μπύρες, ποτά, καφέδες, αναψυκτικά). Το συγκεκριμένο μέρος θα λειτουργήσει ως μυοχαλαρωτικό και σίγουρα θα σας οδηγήσει στα… άβατα μονοπάτια της γαλήνης.
Αν πάτε και δεν σας αρέσει- δύσκολο αυτό- έχετε 2η επιιλογή καθώς μπορείτε να κατέβετε από το καραβάκι στη 2η στάση και την παραλία Μαρτσέλο. Το μάτι σας εκεί χάνετε μιας και η παραλία είναι σαφώς μια από τις μεγαλύτερες του νησιού. Μπορείτε να πάτε προς τα αριστερά της παραλίας στο μικρό και απομονομένο μέρος της παραλίας, το οποίο ονομάζεται Καμίνια και αποτελεί ωραίο μέρος και για τους φίλους του ψαροντούφεκου.
Από τα δεξιά της προβλίτας πηγαίνετε προς το Μαρτσέλο, σε μια οργανωμένη πλαζ όπου υπάρχουν ομπρέλες με ξαπλώστρες, ενώ λίγο πιο κάτω υπάρχει ταβερνάκι -μπαρ- καφέ, συνδυάζοντας έτσι την διασκέση της παραλίας με την ποιοτήτα της θάλασσας. Παράλληλα υπάρχει και γήπεδο beach- volley, για τους φίλους του αθλήματος.
Και εν πάση περιπτώσει, εκεί περνάγαμε τις παιδικές μας διακοπές, εκεί κάναμε τις βουτιές μας εκεί… όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: