Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Οι πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας (μέρος 1ο)


Είναι φορές που ατενίζοντας τον ορίζοντα, οι σκέψεις και τα συναισθήματα ξεχειλίζουν τον νου, τις αισθήσεις, τη φαντασία. Γεννιούνται ελπίδες, έρχονται μνήμες, λαχτάρα, προσμονή. Με άμμο ή βότσαλο, μοναχικές ή πολυσύχναστες, oι παραλίες της χώρας μας αποκαλύπτουν τις χάρες τους.

Εγκρεμνοί
Λευκάδα
Μορφολογία: Βότσαλο και άμμος

Όποιος έχει πάει στη Λευκάδα και δεν έχει επισκεφτεί τους Έγκρεμνούς, δεν ξέρει τι χάνει. Μπορεί το Πόρτο Κατσίκι να έχει το όνομα, οι Εγκρεμνοί όμως έχουν την ουσία. Ναι, τα χίλια σχεδόν σκαλοπάτια που σε χωρίζουν από τιςβουτιές είναι ένα μείον, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δικαιολογία για να μην πας. Όποιος έχει πάει, καταλαβαίνει τι λέω. Όποιος δεν έχει πάει, να πάει τώρα! Ειδικότερα αν τους πετύχεις χωρίς κύμα- δηλαδή είτε Ιούνιο ή Σεπτέμβριο- είναι ονειρικά.













Φιλιατρό 
Ιθάκη

Μορφολογία: Χαλίκι και πετραδάκια

Μπορεί να φταίνε τα γονίδιά μου (οικογένεια βουτηγμένη στα νερά της πισίνας) και γι’ αυτό θέλω η θάλασσα να μην κουνιέται. Να μην υπάρχει κύμα. Καλό το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα, αλλά ούτε σερφ ξέρω, ούτε συλλογή από καρτ-ποστάλ κάνω. Αυτό το κύμα, μου σπάει τα νεύρα, δεν μπορώ να ευχαριστηθώ το μπάνιο μου. Στο Φιλιατρό, όταν πήγα για πρώτη φορά, κατάλαβα ότι η Ιθάκη έχει τελικά το όνομα, αλλά και τη χάρη. Πράσινα νερά, με το κύμα να απουσιάζει επιδεικτικά (ακόμη και όταν φυσάει, η παραλία είναι κλειστή σχεδόν σαν λίμνη) και με μια μυρωδιά που ακόμη δεν έχω καταλάβει από ποιο φυτό προέρχεται. Δεν με νοιάζει όμως. Υπάρχει και ένας τύπος που νοικιάζει ποδήλατα θαλάσσης ή κανό, για να πας μέχρι μέσα. Όσο πιο βαθιά, τόσο καλύτερα. Ειδικά, αν κάνει άλλος πετάλι…
Μύρτος και Μακρύς Γιαλός
Κεφαλονιά

Μορφολογία: Άμμος
Σε όσους αρέσουν τα υψηλά κύμματα και η… άγρια ομορφιά της θαλασσάς ο Μύρτος αποτελείτην καλύτερη επιλογή. Ο Μύρτος βρίσκεται στην βόρεια Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πυλάρου και θεωρείται από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης. Η θέα από τον κεντρικό δρόμο πάνω από την παραλία μπορεί να χαρακτηριστεί απλά κορυφαία!
Ο μακρύς και ο πλατύς γιαλός και είναι δύο συνεχόμενες παραλίες και συγκεντρώνουν κυρίως νεαρόκοσμο. Είναι πολυσύχναστη και κοσμική παραλία, άρτια οργανωμένη για όσους έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Το μόνο αρνητικό είναι όταν πρέπει να φύγεις…
Πευκί
Εύβοια
Μορφολογία: Άμμος
Πεύκα, καταγάλανα νερά, άπλα και ηρεμία… Η παραλία του Πευκί στην Εύβοια και ειδικά το μη αξιοποιημένο κομμάτι της είναι το ιδανικό σκηνικό για ένα διήμερο ελεύθερου ή οργανωμένουκάμπινγκ.
Κρυονέρι
Τυρός Κυνουρίας

Μορφολογία: Βότσαλο
Ο φιδίσιος δρόμος προς το Λεωνίδειο (στον οποίο ο κύριος Μίλτος ισχυρίζεται ότι οδηγεί όπως ο Ραϊκόνεν) έχει κάθε τόσο και λιγάκι μια μικρή έκπληξη. Δέκα χιλιόμετρα πριν φτάσετε στον Τυρό, υπάρχει μια από τις πιο όμορφες παραλίες της περιοχής. Λέγεται Κρυονέρι και μπαίνοντας από την στροφή στο πάνω μέρος του δρόμου (προσέξτε τον Μίλτο όπως θα’ ρχεται) είσαι …ευτυχής. Ομπρέλες (εξαιρετικές) στη μέση, όπου το μπαρ φροντίζει να δροσιστείτε με ωραίους χυμούς, καταπληκτική θάλασσα και ωραίο βότσαλο για χαλάρωση μέχρις εσχάτων. Όταν πεινάσετε (που θα πεινάσετε) η ταβέρνα που υπάρχει πάνω στη θάλασσα σας καλύπτει πλήρως…
Kονδύλι
Νομός Αργολίδας
Πόρτο Κατσίκι. Κοινότυπο, κλασικό, χιλιοειπωμένο αλλά είναι η κορυφαία παραλία (κατά τη γνώμη μου) για την οποία όμως δεν μπορώ να γράψω καθώς ήταν στο περσινό αφιέρωμα. Με βαριά καρδιά λοιπόν, θα αποκαλύψω την παραλία του Κονδυλίου και λέω με βαριά καρδιά γιατί τις καλές παραλίες όσο λιγότεροι τις ξέρουν τόσο καλύτερα. Βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία για τα πεντακάθαρα νερά της, η παραλία είναι μια από τις πιο ειδυλλιακές του νομού.
Η παραλία ενδείκνυται τόσο για τους χαμηλούς τόνους τύπους της θάλασσας αλλά και για τους… ανήσυχους. Το ένα από τα δύο beach bar ανήκει στον Νίκο Οικονόμου και είναι αυτό που σε κρατάει περισσότερη ώρα στη στεριά παρά στην θάλασσα. Αν μάλιστα οργανώνει κάποιο πάρτι με guest d.js, δεν θα φύγετε από εδώ πριν ξεπροβάλει η πρώτη ηλιαχτίδα!
Το έτερο beach bar της παραλίας είναι… οικογενειακό με ξαπλώστρες που χαίρεσαι να τις πληρώνεις! Ξύλινες, με δερμάτινα μαξιλάρια σε πόδια και κεφάλι μπορούν να σε χαλαρώσουνόσο λίγα πράγματα. Με 15 ευρώ (για 2 άτομα) μπορείτε να απολαύσετε την παραλία κάτω από την ψάθινη ομπρέλα για ολόκληρη ημέρα.
Το Κονδύλι βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα μετά την Επίδαυρο, αλλά για όσους γνωρίζουν είναι δίπλα στα Ίρια και στην Κάντια.
(σημ.) πριν ξεκινήσετε τα σφηνάκια στο beach bar φροντίστε να φάτε “κορυφαίο” ψάρι στο Βιβάρι . Είναι ένα μικρό, πλην πανέμορφο και γραφικό λιμάνι, που βρίσκεται στη διαδρομή προς τα Ίρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: